Різдвяні свята у "Карпатських полонинах"

Різдвяні свята у Західній Україні проводять дуже духовно і святкують усією родиною. 6-го січня на Святу вечерю готують 12 пісних страв (вареники, риба, квасоля, капуста і обов’язкова Кутя з маком, медом та горіхами). У кожному будинку господар або господиня запалюють ладан, який димить протягом вечері і усі, хто за столом, дихають цим ладаном. Увесь будинок наповнюється ароматом ладану. Перед вечерею на скатертину ставлять гніздечко з отави (пахучого сіна) і всередину вкладають зерно для достатку. А на столі стоїть часничок для відлякування злих духів і є традиція, його надкусити і поділитися з близьким під час вечері. Вечяра триває у спокійній атмосфері, а після неї вже вночі починають святкувати – Колядувати у яскравих костюмах. Є різні колядники: маленькі приходять просто колядують та віршують, а більш дорослі готують вистави – Вертеп або Зірка, які відображають Християнське дійство – народження маленького Ісусика. Святкування Коляди триває 3 дні (Різдво - 7, св.Марії - 8, св.Степана - 9).



Повернення до списку